Twee top wandelroutes in Zweden

Twee top wandelroutes in Zweden

Zweden heeft veel grote, open gebieden, waardoor het een van de beste landen in Europa is om te wandelen. En het is een geweldige plek om aan de drukte te ontsnappen en van de gebaande paden af te komen.

Ondanks het af en toe wilde weer in het noorden is het met de juiste voorzorgsmaatregelen een verrassend veilige wandelbestemming. De meeste van de Zweedse wandelroutes zijn goed gemarkeerd en goed onderhouden. Bovendien worden veel van deze routes voorzien door een netwerk van toevluchtsoorden en wandelhutten dat wordt beheerd door Svenska Turistföreningen (STF). De hutten liggen meestal niet meer dan een dag lopen langs de langeafstandspaden van het land, zodat er altijd wel ergens onderdak is voor de nacht.

Er zijn zoveel verschillende soorten landschap te ontdekken in Zweden, van de levendige bossen van Småland tot de rotsachtige ravijnen van Skåne. Voeg daar nog eens dramatische kuststroken als Högakusten (de Hoge Kust) en wereldberoemde wandelroutes als Kungsleden aan toe, helemaal in het hoge noorden van Zweden, en er is echt voor elk wat wils. Hier zijn enkele van de beste wandelroutes van het land.

Kungsleden (Het koningspad)

The King’s Trail (bekend als Kungsleden in het Zweeds) is een 440 km lang pad dat loopt van Abisko in het hoge noorden van het land, helemaal in het zuidoosten tot aan het kleine dorpje Hemavan, vlakbij de Noorse grens.

Dit is Zweden op zijn meest indrukwekkend, en het pad loopt door een aantal mooie spectaculaire landschappen, waaronder het Vindelfjällen Natuurreservaat (een van Europa’s grootste beschermde gebieden), Kebnekaise (Zweden’s hoogste berg), Sarek Nationaal Park, en een aantal schattige kleine dorpjes. Het noordelijkste deel van de route, dat loopt van Abisko tot Kvikkjokk, is veruit het meest populair. Om de 10-20 km vindt u een eenvoudige accommodatie die wordt beheerd door de Zweedse toeristenvereniging STF.

Deze eenvoudige hutten kunnen niet van tevoren worden geboekt en werken op basis van “wie het eerst komt, het eerst maalt”. Ze zijn warm en comfortabel, maar hebben meestal eenvoudige gedeelde stapelbedden. Dankzij deze berghutten, fjällstugor genaamd, is het meestal niet nodig om een tent mee te nemen voor dit gedeelte (hoewel je dat misschien liever doet).

Natuurreservaat Kullaberg

Skåne ligt in het uiterste zuiden van Zweden en is een beroemd vlak deel van het land. Maar als je eenmaal Kullaberg Natuurreservaat (Kullaberg Naturreservat) hebt bezocht, zie je de dingen misschien gewoon anders. Hoewel het hoogste punt van het natuurreservaat slechts 188 meter boven de zeespiegel ligt, zijn er enkele verrassend zware stukken bergopwaarts, waardoor dit een leuke en afwisselende plek is om te wandelen.

Als u op zoek bent naar een langer wandelavontuur, kunt u het reservaat zelf bereiken via de epische Skaneledenroute, die het zuiden van Zweden doorkruist met 1.250 km aan goed gemarkeerde paden. Naast het spectaculaire wandelen biedt de Kullaberg regio afgelegen baaien en de krachtigste vuurtoren van Zweden (Kullen Fyr), plus archeologische vindplaatsen uit de steentijd en de magisch eigenzinnige micronatie van Ladonia, die werd gesticht door de controversiële Zweedse kunstenaar Lars Vilks.

De enige bewoners van Ladonia zijn Nimis en Arx, twee ongelooflijke bouwwerken die net terug van de kustlijn zijn gebouwd. De bouwwerken zijn niet toegankelijk met de auto, dus je moet er wel in wandelen. Het is een korte maar zware wandeling, en het is alleen aan te raden als je je behoorlijk fit voelt. De gemakkelijkste manier om in Kullaberg te komen is door een auto te huren en naar het dorp Mölle te gaan. Vanaf daar is het 8 km rijden naar het westen naar het bezoekerscentrum (van daaruit kunt u naar de vuurtoren wandelen).

Gevonden op: https://www.routesnorth.com/
Afbeelding: Jon Flobrant on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *